Preskoči na glavni sadržaj

Heljda Palačinke: Ukusno i Zdravo Jelo u Par Koraka

Zamislite sočne, mirisne palačinke koje ne samo da će zadovoljiti vaše nepce već će i unaprediti vaše zdravlje. Da, to su heljda palačinke! Ovaj članak vodi vas kroz čaroliju heljde, pružajući vam ukusne recepte i otkrivajući sve zdravstvene benefite ove fantastične žitarice. Heljda - Superhrana koja Osvojava Srca Heljda nije samo žitarica; to je pravo čudo prirode kada je reč o hranljivim vrednostima. Sa visokim sadržajem proteina, vlakana i esencijalnih minerala poput magnezijuma i gvožđa, heljda je pravi izbor za one koji traže zdraviju alternativu tradicionalnim brašnima. Recepti za Jednostavne i Ukusne Heljda Palačinke Sada kada smo otkrili magiju heljde, hajde da pripremimo neodoljive heljdine palačinke. Evo recepta: Sastojci: 1 šolja heljdinog brašna 2 jaja 1 šolja mleka (može biti biljno mleko po želji) 1 kašika maslinovog ulja 1 kašičica praška za pecivo Prstohvat soli Opciono: med, voće, orašasti plodovi za posluživanje Uputstva: Priprema Smese: U velikoj činiji, sjedinite he

Prof .: Jurij Marakhovski: Skrivena netolerancija na gluten čini vas bolesnima

Bjeloruski profesor Jurij Marakhovski već godinama proučava bolesti gastrointestinalnog trakta, a već 15 godina predvodi poslijediplomsko obrazovanje na Odjelu za gastroenterologiju i ishranu na Bjeloruskoj medicinskoj akademiji.


Pogledajte najzanimljivije iz prevedenog intervjua s prof. Marakhovskim.


- Prof. Marahovski, je li gluten zaista toliko opasan koliko zvuči ili je to neka vrsta fada?

- Gluten se nalazi u žitaricama. Najviše je u pšenici, raži, ječmu i znatno manje - u zobi. Učestalost intolerancije na gluten u Europi u prosjeku varira od 1 do 1,5%.

Glavni problem je što je gluten prepoznat kao strana komponenta, slična virusu, što rezultira imunološkom reakcijom u tijelu. Ovo počinje u djetinjstvu, pri čemu su najizraženije promjene događale se u određenoj dobi: kod nekih oko 15, kod drugih - oko 30. godine.

Ova stalna reakcija u tijelu mijenja mnoge stvari, uključujući je takođe faktor rizika za rak. Pogođena su crijeva, pa ovaj nenormalan imuni odgovor utječe i na druge organe.

Italijani, na primjer, smatraju da dermatitis nije bolest sama po sebi, već se javlja kod ljudi s netolerancijom na gluten. Vremenom je utvrđeno da žene kojima nije dijagnosticirana intolerancija na gluten često se ne istroše tijekom trudnoće.

Moringa Actives je savremeni dodatak ishrani koji potpomaže gubitak težine. Proizvod je stvoren za osobe koji žele da održe zdravu telesnu težinu, smanje glad i potpomognu metabolizam

Na osnovu čega se može posumnjati u ovaj problem?

- Mnogi ljudi s tim žive a da ništa ne sumnjaju. Crijevni problemi kao što su napuhanost, piskavanje, slaba stolica, blaga dijareja - to su znaci, uglavnom govoreći.

- Koliko opasan može biti takav skriveni tok bolesti?

- Ljudi ne umiru od same bolesti, isto kao što ne umiru od hipertenzije. Oni umiru od posljedica koje pogađaju druge organe - jetru, gušteraču, razvoj tumora.

Ne treba da se plašimo ljudi. Specijalizirana prehrana potrebna je određenoj grupi ljudi, osim toga u 21. stoljeću postoje hljeb, tjestenine, tjestenine bez glutena.

- Sada milioni ljudi prate dijetu, šta je korisno odabrati kao proizvode?

- Ako govorite o zdravoj prehrani, ona se sastoji od jednostavnih stvari:

prvo i najvažnije: nema loših proizvoda, postoje i loši izbori;

drugo: upotreba proizvoda mora odgovarati stanju određenog organizma iz kojeg dolazi zaključak: nije moguće konzumirati sve zaredom ili stalno isto;

treće: svako od nas ima svoj prag za apsorpciju hranljivih sastojaka u proizvodima.

Ova tri položaja, uzeta zajedno, omogućavaju individualnoj prehrani pojedinca. To se može učiniti uz pomoć stručnjaka za ovu oblast.

- Mlade djevojke žele biti tanke poput modela. Neki odbijaju jesti, drugi jedu samo kuhanu piletinu. Je li tako?

- Takve djevojke doći će do točke kad im je poremećen menstrualni ciklus i ne mogu imati djecu. Upravo se modeli susreću s takvim problemom, zbog čega većina njih usvaja djecu i ne rađa svoje. Zato što nije tako lako povratiti zdravlje. Ljudskom tijelu je potrebna raznolika prehrana.

- Kažu da sadašnji proizvodi nisu onakvi kakvi su bili i ne osiguravaju potrebne hranjive tvari čovjeku. S druge strane, ljekarne su pune sintetičkih vitamina ...

- Sve je to lobiranje za interese kompanija koje proizvode vitamine. Potrebne su brojne studije kako bi se zaključilo da vitamini nedostaju.

Prema preporukama SZO, dodatni unos vitamina ne bi trebalo da pređe 15% dnevne potrebe tih supstanci. Odnosno, ako je dnevna potreba vitamina C 200 mg, možete uzeti ne više od 30 mg umjetnih vitamina.

- Je li istina da ne biste trebali jesti poslije 6 sati uveče?

- Ovde postoji sukob. S jedne strane, ako jedete hranu bogatu energijom uveče koja sadrži puno lako probavljivih ugljikohidrata, oni će se odložiti kao masnoća. Međutim, druga studija pokazuje da moraju biti lako probavljivi ugljikohidrati - bez njih noću mozak funkcionira i teže se oporavlja.

Kako se to događa?

- Na primjer, dat ću šećer: dvije i pol kašike šećera uveče su dovoljno. Možete popiti šalicu čaja sa šećerom ili pojesti nešto slatko.

- Smatra se da je za sprečavanje tromboze potrebno stalno razblažiti krv malim dozama aspirina. Sa druge strane su posledice krvarenja u želucu.

- Svaki lijek sadrži tri karakteristike: kvalitet, djelotvornost, sigurnost. Nema sigurnih lekova, uključujući i bilje. Da, aspirin smanjuje brzinu zgrušavanja krvi. Oni koji ga redovno uzimaju smanjuju rizik od razvoja raka creva. Ali aspirin negativno djeluje na sluznicu probavnih organa, bez obzira na dozu. Učestalost takvih slučajeva je od 2 do 5%, a gotovo 2% ih je opasno po život. Zbog toga se aspirin svakom propisuje pojedinačno.

- Šta bi ljudi trebali naučiti o raku želuca?

- Jedna od glavnih komponenti koja dovodi do razvoja karcinoma želuca, prepoznata širom svijeta, jeste Helicobacter pylori - mikroba koji živi u želučanoj sluznici. Naselio se u djetetovom tijelu prije 5 ili 15 godina, nakon čega dovodi do razvoja čira, do sklonosti krvarenju tijekom upotrebe aspirina, do razvoja karcinoma. Japanci su odavno zaključili da je Helicobacter pylori kancerogeni faktor №1.

To su 1999. godine potvrdile Svjetska agencija za rak i Svjetska zdravstvena organizacija. Tada je Japan, kao zemlja s vrlo velikom prevalencijom karcinoma, problem jednostavno riješio: država plaća liječenje Helicobacter pylori, jer brine o sudbini svojih građana. I u 16 godina, Japanci su za čak 10 puta smanjili incidenciju karcinoma želuca. Još jedan dokazani faktor u razvoju raka želuca omiljeni je mnogima od nas slanu slaninu. Ovo je jedini dokazani faktor rizika među prehrambenim proizvodima. Ali samo odustajanje od slanine neće riješiti problem.

- Kako ne dobiti Helicobacter pylori, može li se to izbjeći?

- Infekcija je najlakša u vrtićima, pa je potrebna higijena - pojedinačno posuđe, pranje ruku prije jela. Ne treba eksperimentirati sa nečijim zdravljem i telom. Slijedite jednostavne preporuke higijenskih stručnjaka i živjet ćete normalno i dovoljno dugo.

Pravila zdrave ishrane:

Smanjite unos natrijuma na 2,9 g dnevno. Natrijum se nalazi u kockama juhe, mineralnoj vodi i drugim proizvodima. Ako ga pretvorimo u kuhinjsku sol, to je 6 g dnevno. Ali ne biste trebali smanjivati ​​sol na manje od 3 g dnevno, jer će tada početi i drugi problemi, smrtnost će se povećavati. A više od 6 g dnevno provocira porast krvnog tlaka kod 30% ljudi. Korištenje 6 g soli dnevno omogućava smanjenje učestalosti kardiovaskularnih bolesti za 10% bez ikakvih lijekova.

Jedite najmanje 400 g povrća i voća dnevno, ne računajući krompir. Dva puta nedeljno - riblja jela, ostalih dana - mesna. Ne bi se trebali lišavati tih komponenti. Proteini iz biljnih proizvoda su nekompletni.

Otkrijte mediteransku dijetu na Internetu - ona je optimalna.

Upamtite da zakleti vegetarijanci nikada nisu dobrog zdravlja. Na primjer, stopa smrti od kardiovaskularnih bolesti u Indiji ista je kao u Bjelorusiji. Prednosti vegetarijanstva su u povećanju upotrebe voća i povrća. Ni pod kojim uslovima nemojte niti prisiljavati svoju djecu da postanu vegetarijanci. To će naštetiti njihovom zdravlju.

Što se tiče količine hrane, ona ne bi trebala izazivati ​​osjećaj punog stomaka. Drevni su rekli da treba ustati od stola uz osjećaj da se još može jesti. Apetit kod ljudi nije regulisan želucem, već centralnim nervnim sistemom. Važno je na vrijeme reći sebi: „Stani!“.

Imajte na umu da dnevni unos tekućine varira ovisno o fizičkom stanju, temperaturi zraka, fizičkoj aktivnosti i trebao bi biti u opsegu od 1,2 do 2,5 litre dnevno.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Klostridija i ishrana: Kako pravilna prehrana može pomoći u suzbijanju rasta patogenih bakterija u crijevima?

Klostridija je vrsta bakterije koja živi u crijevima i može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ako se razmnoži u prevelikoj mjeri. Međutim, ishrana može igrati ključnu ulogu u održavanju ravnoteže crijevne mikroflore i sprečavanju prekomjerne proliferacije klostridija. U ovom članku ćemo vam pružiti nekoliko savjeta o tome kako pravilno prilagoditi ishranu kako bi se spriječio rast klostridija u crijevima. Jedite vlaknastu hranu Vlakna su neophodna za održavanje zdrave crijevne mikroflore. Vlaknasta hrana, poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i orašastih plodova, osigurava hranjive tvari koje su važne za rast korisnih bakterija u crijevima. Osim toga, vlakna pomažu u održavanju crijeva zdravim i spriječavaju rast patogenih bakterija, poput klostridija. Konzumirajte probiotike Probiotici su korisni mikroorganizmi koji pomažu u održavanju zdrave crijevne mikroflore. Konzumiranje hrane bogate probioticima, poput jogurta, kefira, kiselog kupusa i kimchija, može pomoći u smanjen

Zato ti je trbuh velik

Obratite pažnju na hranu koju jedete Ako se pitate zašto je vaš trbuh velik, onda biste trebali znati da odgovor nije jednoznačan. Razlog tome može biti otok, koji stvara ozbiljnu nelagodu. Evo i drugih razloga zbog kojih imate osjećaj da vam je trbuh velik: Hrana Količina hrane koju pojedete određuje veličinu vašeg želuca kao i ukupnu težinu. Također je vrlo važno kakvu hranu jedete. Ako jedete uglavnom ugljikohidrate, ne čudi da se debljate i trbuh vam postaje veći. Također imajte na umu da ako je hrana koju jedete teško probavljiva, to doprinosi nadimanju. Iz tog razloga dobro je izbjegavati začinjenu hranu kao i brzu hranu. Moringa Actives je savremeni dodatak ishrani koji potpomaže gubitak težine. Proizvod je stvoren za osobe koji žele da održe zdravu telesnu težinu, smanje glad i potpomognu metabolizam Količina hrane Količina hrane koju svakodnevno jedete takođe je vrlo važna. Koliko ste puta slijedili pravilo da hrana koju jedete ne smije prelaziti veličinu ruke stisnute u šaku?

Nagla vrućina u telu: Kako se nositi s iznenadnim valovima topline?

Jeste li ikada osjetili naglu vrućinu kako vam se penje iznutra? Osjećaj iznenadne topline u tijelu može biti iznimno neugodan i ostaviti nas zbunjene i iscrpljene. U ovom članku istražujemo uzroke i simptome naglih vrućina te vam donosimo korisne savete kako se nositi s njima. Simptomi i uzroci Nagle vrućine u tielu često prate drugi simptomi kao što su znojenje, ubrzani rad srca, vrtoglavica i osjećaj nelagode. Najčešće se javljaju tokom menopauze zbog hormonskih promjena, ali mogu se pojaviti i izvan tog razdoblja. Ostali faktori kao što su stres, anksioznost, hormonalni disbalans ili određeni lijekovi također mogu izazvati naglu vrućinu. Kako se nositi s naglim vrućinama u telu Redovna telesna aktivnost: Vežbanje može pomoći u reguliranju hormona i smanjivanju intenziteta naglih vrućina. Pokušajte uvrstiti aerobne aktivnosti poput šetnje, trčanja ili plesa u svoju rutinu. Opuštajuće tehnike disanja: Tehnike dubokog disanja, kao što je abdominalno disanje, mogu pomoći smiriti tijel

Autofagija jelovnik - Kako se hraniti za produljenje životnog vijeka

Povezanost autofagije s produženjem životnog vijeka Namirnice koje pomažu u posticanju autofagije i usporavanju starenja Primjeri jelovnika za usporavanje starenja kroz autofagiju Zaključak U potrazi za dugim i zdravim životom, mnogi ljudi istražuju različite načine kako produžiti svoj životni vijek i spriječiti bolesti. Jedan od načina koji se sve više ističe u znanstvenoj zajednici je autofagija, proces u kojem se stanice tijela čiste i obnavljaju. Autofagija se pokazala kao snažan čimbenik u produženju životnog vijeka i prevenciji različitih bolesti. Ali, osim posta i vježbanja, prehrana igra ključnu ulogu u poticanju autofagije i smanjenju rizika od bolesti. U ovom članku, saznajte kako se pravilno hraniti za poticanje autofagije i produženje životnog vijeka. Povezanost autofagije i produljenja životnog vijeka Autofagija je proces u kojem se stanice tijela čiste i obnavljaju. U ovom procesu, stanice uklanjaju stari i oštećeni organel, proteine i lipide, te ih zamjenjuju novima. Ova

Testirajte se kod kuće kako biste otkrili imate li kandidu

Kućni test pomoći će vam da saznate imate li kandidijazu! Jednostavno, brzo i efikasno!  Porijeklo ovog testa kandide nije tačno poznato, ali već se dugo koristi i smatra se vrlo pouzdanim u procjeni prisustva gljivica Candida. Povećanje ovih gljivica uzrokuje prehrana bogatu šećerom, antibiotici, hroničnam stres, kontracepcijske tablete i dijabetes. Obično postoje dva ili više ovih okidača. Na primjer, dijeta puna slatke hrane u kombinaciji s liječenjem antibioticima.  A ako ste pod velikim stresom, vrlo je vjerojatno da se gljiva aktivno razvija. Važno je shvatiti da većina ljudi već ima Candidu albicans u probavnom traktu. To je mikroorganizam koji je prirodno prisutan u našim crijevima. Dio je uravnoteženog sustava koji vam pomaže da probavite hranu i da budete u formi i osjećate se dobro. Test za otkrivanje kandide - Da bi se Candida otkrila u tijelu, mora se izvršiti sljedeći test. Kad se ujutro probudite (ne perite zube, ne ispirajte usta, ne pijte ništa), stvorite malo pljuvačk

Čudesna dijeta sa malo oksalata

Ova se dijeta fokusira na hranu s niskim sadržajem oksalata i korisna je za ljude koji imaju bubrežne kamence, testirano je kako bi se pokazalo da se mogu razviti, ili za muškarce i žene s propusnim crijevima i one koji imaju hashimoto. I / ili koji pate od zglobova bol. Režim preporučuje dr. Isabella Wentz, dr., FASCP, čije se knjige mogu naći u izdanju Inspiration Publishing.  U stvari, hrana koja sadrži oksalate uglavnom je povrće, mahunarke i orašasti plodovi, koji su uglavnom izuzetno korisni. Međutim, u određenim uvjetima (poput gore navedenih), hrana koja sadrži oksalate može izazvati iritaciju probavnog, nervnog i ponekad imunog sistema.   Hrana koja sadrži oksalate: Izbjegavajte ih u potpunosti ako je potrebno! • Povrće - špinat, pirinčane mekinje, miso, kukuruz, krompir, cvekla, bamija, kelj (osim ako se kuha na pari). • Voće - rabarbara, maline. • Žitarice - heljda, pšenica. • Orašasti plodovi / sjemenke / mahunarke - mali bijeli grah, kakao u prahu. Na njihovo mjesto uključ

Povrće sa najmanje šećera

Korisna lista povrća sa malo ugljenih hidrata, odn. šećera. Ugljikohidrati su velika skupina organskih supstanci koje u živim organizmima obavljaju važne biološke funkcije. Sastoje se od ugljika, vodonika i kisika. Povrće sa najmanje šećera Ugljikohidrati su glavni dio prehrane životinja, kao i pretežna komponenta suve tvari živih organizama - oko 80% u biljkama i 20% u životinjama i ljudima. Ugljikohidrati uključuju supstance glukozu, škrob, glikogen, celulozu, hitin i druge, uklj. šećeri. Ugljikohidrati se mogu podijeliti u četiri skupine: monosaharidi (glukoza, fruktoza, riboza, askorbinska kiselina, poznata kao vitamin C, galakturonska kiselina, iduronska kiselina, glukuronska kiselina, glicerinska kiselina itd.), Disaharidi (saharoza, lahal, trehaloza itd.), oligosaharidi (koji sadrže od 3 do 10 ostataka monosaharida) i polisaharidi (celuloza, glikogen, kinin, petkin, itd.). Iako se monosaharidi ne mogu hidrolizirati, drugi pripadnici ove hemijske klase hidroliziraju se do jednost