Čokolada je više od obične poslastice – ona je simbol užitka, tradicije i kreativnosti. Bez obzira jeste li zaljubljenik u slatko ili tražite način da sami pripremite zdravu i domaću verziju ovog omiljenog proizvoda, ovaj detaljan vodič pomoći će vam da shvatite svaki korak u procesu pravljenja čokolade. U ovom članku ćemo objasniti kako se pravi čokolada, od odabira sirovina do finalnog temperiranja, a sve to popraćeno praktičnim savjetima, statistikama i relevantnim primjerima. Uz sve veću potražnju za domaćom i zdravom hranom, znanje o pravljenju vlastite čokolade postaje sve popularnije. Osim što možete prilagoditi recept vlastitim ukusima, imate potpunu kontrolu nad sastojcima, što je idealno za one koji brinu o kvaliteti hrane. Kroz ovaj vodič, naučit ćete kako koristiti najbolje sastojke poput visokokvalitetnog sirovog kakaa, prirodnog šećera i, ako želite, organskog mlijeka ili biljnih zamjena, kako biste stvorili čokoladu koja ne samo da zadovoljava vaše nepce, već i vaše zdra...
Šta je smrtonosna bakterija Legionella i kako je spriječiti.
Legioneloza, poznata i kao legionarska bolest, potencijalno je kobna zarazna bolest uzrokovana patogenom aerobnom bakterijom roda Legionella. Uzrok legioneloze, u preko 90% slučajeva, je Legionella pneumophila, prvi put izolirana 1977. godine, piše Wikipedia .
Legionarska bolest dobila je svoje ime u julu 1976. godine, kada je izbijanje upale pluća izbila među ljudima koji su prisustvovali kongresu Američke legije u hotelu u Filadelfiji, SAD. 1977. godine izolovan je uzrok infekcije.
U Evropi se godišnje registruje oko 10.000 slučajeva, a Francuska, Njemačka, Italija i Španija prednjače po broju bolesti , objavilo je Ministarstvo zdravlja u pismu od 22. avgusta 2019.
U Europskoj uniji prošle godine registrirano je 11.343 pacijenta s legionarskom bolešću, od kojih je 700 umrlo. "Oko 7,5% je stopa smrtnosti od teške ljetne upale pluća. Ovo je praktično legionarska upala pluća ", objasnio je Kantardzhiev, direktor Nacionalnog centra za zarazne i parazitske bolesti u intervjuu za Novu TV 23. avgusta 2019.
Bolest uglavnom pogađa starije osobe, pušače, one s kroničnim plućnim bolestima, oštećenim imunološkim sistemom i / ili hroničnim bolestima.
Glavni načini zaraze su udisanje legionela kapljicama vode iz tuševa, rashladnih tornjeva, ukrasnih fontana, rashladnih sistema vodenom maglom i drugih.
Bolest najčešće uzrokuje tešku upalu pluća, a smrtnost dostiže 10%. Kada se dijagnosticira u ranoj fazi, bolest se efikasno liječi antibioticima.
Mjere predostrožnosti uključuju održavanje dobre higijene vodovodnih i tuš instalacija, klima uređaja s cirkulacijom vode i drugih vodnih uređaja. U tu svrhu koriste se mehaničko čišćenje, hemikalije, dezinfekcija vrućom vodom ("termički" šok). Sve ove mjere godišnje propisuju javni zdravstveni organi, a njihovu provedbu provjeravaju zdravstveni inspektori RHI.
U slučaju sumnje na legionarsku bolest, regionalni zdravstveni inspektori izdaju recepte sa određenim protivepidemijskim merama (uključujući mehaničko čišćenje objekata i sistema za vodosnabdevanje i klimatizacione sisteme; dezinfekcija hiperhlorisanjem; dezinfekcija). "termičkim" udarom - s povišenom temperaturom vode 70-80 stepeni C; trajno održavati visoke vrijednosti tople vode itd.)
Prema pravilima rada Europskog sistema za nadzor legionarske bolesti (ELDSnet), sve informacije u vezi sa pacijentima, kao i rezultati studija ljudi i okoline, povjerljive su.
"Kada su temperature visoke, a hladna voda u vodovodu nije dovoljno hladna i topla voda nije dovoljno topla, na temperaturi od 22 do 34 stepena ti se mikroorganizmi množe. To se događa kada voda stagnira, jer instalacija nije neiskorištena 5-6 dana. Savjetujem ljudima da se, kad se vrate s mora, isprazne vodu nekoliko minuta i da ne budu prisutni u sobi ", savjetuje prof. Kantardzhiev.
Primjedbe
Objavi komentar