Preskoči na glavni sadržaj

Heljda Palačinke: Ukusno i Zdravo Jelo u Par Koraka

Zamislite sočne, mirisne palačinke koje ne samo da će zadovoljiti vaše nepce već će i unaprediti vaše zdravlje. Da, to su heljda palačinke! Ovaj članak vodi vas kroz čaroliju heljde, pružajući vam ukusne recepte i otkrivajući sve zdravstvene benefite ove fantastične žitarice. Heljda - Superhrana koja Osvojava Srca Heljda nije samo žitarica; to je pravo čudo prirode kada je reč o hranljivim vrednostima. Sa visokim sadržajem proteina, vlakana i esencijalnih minerala poput magnezijuma i gvožđa, heljda je pravi izbor za one koji traže zdraviju alternativu tradicionalnim brašnima. Recepti za Jednostavne i Ukusne Heljda Palačinke Sada kada smo otkrili magiju heljde, hajde da pripremimo neodoljive heljdine palačinke. Evo recepta: Sastojci: 1 šolja heljdinog brašna 2 jaja 1 šolja mleka (može biti biljno mleko po želji) 1 kašika maslinovog ulja 1 kašičica praška za pecivo Prstohvat soli Opciono: med, voće, orašasti plodovi za posluživanje Uputstva: Priprema Smese: U velikoj činiji, sjedinite he

Ako imate refluks kiseline, samo učinite ovih 5 stvari

Ako imate refluks kiseline, samo učinite ovih 5 stvari

Kad razmišljate o uzrocima karijesa, vjerojatno mislite na stvari poput slatke hrane ili loše oralne higijene. Međutim, jedan od najčešćih uzroka oštećenja zuba je refluks kiseline ...

Međutim, možete učiniti ovih 5 stvari kako biste to ublažili bez skupih lijekova i nuspojava.

Refluks kiseline je kada kiselina iz probavnog sistema uđe u jednjak, uzrokujući nelagodu. Ako postane ozbiljnija, ona prelazi u šire stanje koje se naziva GERB (gastroezofagealna refluksna bolest).

Neki od simptoma uključuju:

žgaravica (bol u prsima nakon jela)
refluks kiseline (kada se želučana kiselina vrati u usta i izazove neugodan i kiselkast ukus)
grlobolja
loš zadah
otok i podrigivanje
erozija zuba
bol u desni

Ako vam bilo koji od ovih simptoma zvuči poznato, niste sami. Do 60 posto populacije tijekom godine doživljava simptome refluksa poput žgaravice i regurgitacije kiseline.

Jedna od najčešćih metoda za suzbijanje nadražujućeg refluksa kiseline je upotreba antacida. To mogu uključivati ​​lijekove poznate kao inhibitori protonske pumpe.

No dok refluks kiseline zvuči jednostavno, pravi je uzrok malo kompliciraniji od žgaravice. Jednom kad shvatimo uzrok refluksa kiseline, upotreba antacida možda neće pomoći i pogoršati stanje.

Simptomi i nuspojave refluksa kiseline

Dugoročni učinci simptoma GERB-a često se mogu vidjeti u ustima. Mnogi ljudi uzimaju antacide kao inhibitore protonske pumpe, ali njihov refluks kiseline neće zacijeliti.

Dugotrajni refluks kiseline ima mnogo nuspojava:

Nizak oralni pH zbog prelijevanja kiseline iz probavnog sistema, što dovodi do erozije i trošenja zuba

Trošenje zuba zbog refluksa kiseline može se definirati kao gubitak visine zuba. Ostale prezentacije uključuju trošenje zubnih površina unutar zuba ili nepca.

Pacijenti često imaju loš zadah, koji je glavni uzrok refluksa

Svi ovi uslovi imaju zajednički osnovni proces. Ravnotežu kiseline u ustima kontroliraju mikrobi u ustima. Usta su u direktnom kontaktu s našom crijevnom mikrobiotom.

Kada izgubimo ravnotežu probavnog mikrobioma, postajemo osjetljiviji na infekcije patogenima poput H. pylori. Probavna neravnoteža vraća se u usta, gdje može doći do erozije cakline.

Uloga probavne i crijevne neravnoteže

Ironično, iako se često smatra da je refluks kiseline uzrokovan visokim nivoom želučane kiseline, često ga može uzrokovati nizak nivo želučane kiseline. To također dovodi do sličnih simptoma i osjećaja kao žgaravica. Mehanizam je da bakterija H.pylori sposobni su deaktivirati lučenje kiseline u želucu.

Problem suzbijenih želučanih kiselina je taj što se nizak pH koristi kao zaštita od određenih bakterija. Prekomjerni rast bakterija (poput SIBO) može biti uzrokovan nedostatkom želučane kiseline.

Kada dođe do prekomjernog porasta pogrešne vrste u probavnom sustavu, može doći do nepravilne probave. To može uzrokovati nakupljanje plina i intraabdominalni pritisak. Znamo da je intraabdominalni pritisak povezan sa refluksom kiseline ili GERB-om.

Dakle, refluks kiseline je vjerovatno bakterijska neravnoteža koja može biti uzrokovana nedostatkom želučane kiseline. Stoga se antacidi ne bave uzrokom refluksa kiseline, a zapravo mogu pogoršati refluks kiseline.

H. pylori, zdravlje crijeva i erozija zuba 

Zubnom caklinom upravlja oralni mikrobiom i unutarnja mineralna ravnoteža. Ovo je najtvrđa površina tijela i neprestano razmjenjuje ione u ustima.

PH usta određuju bakterije i pljuvačka. Kada je infekcija H. pylori prisutna u probavnom sustavu, dugotrajne neravnoteže mogu također kolonizirati oralni mikrobiom. Nedavne studije pokazuju da su usta uobičajeno mjesto za pronalaženje H. pylori.

H. pylori ne samo da uzrokuje želučane i gastrointestinalne probleme, već uzrokuje i zubne bolesti. H. pylori prisutan je u oralnom mikrobiomu tokom bolesti desni. Krvarenje desni ili bolest desni mogu biti znak infekcije H. pylori u ustima.

Tretman se može usredotočiti na uklanjanje H. pylori iz želuca, ali vratit će se u usta. To znači da ćete biti zarobljeni u beskrajnom ciklusu. Riješenje H. pylori trebalo bi uključivati ​​uklanjanje iz usta.

5 koraka za liječenje refluksa u ustima i crijevima

Erozija zuba znak je produženog refluksa kiseline izazvanog probavnom neravnotežom. Kada proces bolesti dovodi do erozije zuba, to ukazuje na produženu infekciju.

Ovo je pristup koji trebate koristiti za liječenje crijeva i oralnog mikrobioma.

Idite na kompletan stomatološki pregled i parodontalnu procjenu kako biste uklonili kolonizaciju H. pylori u ustima

Izvršite kompletan probavni pregled, uključujući test na intoleranciju na hranu.

Uzmite antimikrobni lijek: Gorko bilje je sjajan prirodni lijek za uklanjanje infekcija u probavnom sustavu.

Preporučeno gorko bilje:

kim
maslačak
koper
cimet
đumbir
artičoka

Uključite probiotike u svoju prehranu: povrće ili fermentirana voda najbolji su oblik probiotika. Na primjer, sadrže manje ugljikohidrata nego fermentirani mliječni proizvodi i mogu pomoći u uravnoteženju crijevnog mikrobioma.

Liječite crijevnu sluznicu konzumiranjem puno kolagena. To uključuje konzumiranje koštane juhe koja sadrži aminokiseline prolin i glutamin, koji pomažu u zacjeljivanju crijevnih ćelija.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Klostridija i ishrana: Kako pravilna prehrana može pomoći u suzbijanju rasta patogenih bakterija u crijevima?

Klostridija je vrsta bakterije koja živi u crijevima i može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ako se razmnoži u prevelikoj mjeri. Međutim, ishrana može igrati ključnu ulogu u održavanju ravnoteže crijevne mikroflore i sprečavanju prekomjerne proliferacije klostridija. U ovom članku ćemo vam pružiti nekoliko savjeta o tome kako pravilno prilagoditi ishranu kako bi se spriječio rast klostridija u crijevima. Jedite vlaknastu hranu Vlakna su neophodna za održavanje zdrave crijevne mikroflore. Vlaknasta hrana, poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i orašastih plodova, osigurava hranjive tvari koje su važne za rast korisnih bakterija u crijevima. Osim toga, vlakna pomažu u održavanju crijeva zdravim i spriječavaju rast patogenih bakterija, poput klostridija. Konzumirajte probiotike Probiotici su korisni mikroorganizmi koji pomažu u održavanju zdrave crijevne mikroflore. Konzumiranje hrane bogate probioticima, poput jogurta, kefira, kiselog kupusa i kimchija, može pomoći u smanjen

Povrće sa najmanje šećera

Korisna lista povrća sa malo ugljenih hidrata, odn. šećera. Ugljikohidrati su velika skupina organskih supstanci koje u živim organizmima obavljaju važne biološke funkcije. Sastoje se od ugljika, vodonika i kisika. Povrće sa najmanje šećera Ugljikohidrati su glavni dio prehrane životinja, kao i pretežna komponenta suve tvari živih organizama - oko 80% u biljkama i 20% u životinjama i ljudima. Ugljikohidrati uključuju supstance glukozu, škrob, glikogen, celulozu, hitin i druge, uklj. šećeri. Ugljikohidrati se mogu podijeliti u četiri skupine: monosaharidi (glukoza, fruktoza, riboza, askorbinska kiselina, poznata kao vitamin C, galakturonska kiselina, iduronska kiselina, glukuronska kiselina, glicerinska kiselina itd.), Disaharidi (saharoza, lahal, trehaloza itd.), oligosaharidi (koji sadrže od 3 do 10 ostataka monosaharida) i polisaharidi (celuloza, glikogen, kinin, petkin, itd.). Iako se monosaharidi ne mogu hidrolizirati, drugi pripadnici ove hemijske klase hidroliziraju se do jednost

7 namirnica na kojima će štitna žlezda da radi kao sat

Štitna žlezda je jedan od najvažnijih organa, njena neispravnost odmah utiče na zdravlje ljudi. Problemi sa štitnom utiču na rast i razvoj tijela, rad mozga, srca i druge fiziološke procese. štitna žlezda Za sprečavanje bolesti i poboljšanje rada štitne žlezde uopšte, važno je pravilno jesti. Naime, u svoju prehranu uvrstite one proizvode koji ovom tijelu pružaju sve potrebne vitamine, elemente u tragovima i aminokiseline. Korisni proizvodi za štitnu žlezdu Jabuke Njihovim korištenjem štitite štitnjaču od stvaranja stanica raka. Uz to, važno je jesti cijelo voće, barem povremeno, tj. S korom i sjemenkama. Posebno su vrijedne sjemenke jabuke koje sadrže i do 15% masnog ulja i joda, kao i vitamin B17 (pruža prevenciju protiv raka).  Rajska jabuka Persimmon sadrži jod, kao i magnezijum, natrijum, gvožđe, vitamine A, C i P. Jod je uključen u sintezu štitne žlijezde, utječe na metabolizam. Zato, što češće, koristite deserte od njih Morske alge Pored velike količine joda, sadrže oko 40 vitam

Čudesna dijeta sa malo oksalata

Ova se dijeta fokusira na hranu s niskim sadržajem oksalata i korisna je za ljude koji imaju bubrežne kamence, testirano je kako bi se pokazalo da se mogu razviti, ili za muškarce i žene s propusnim crijevima i one koji imaju hashimoto. I / ili koji pate od zglobova bol. Režim preporučuje dr. Isabella Wentz, dr., FASCP, čije se knjige mogu naći u izdanju Inspiration Publishing.  U stvari, hrana koja sadrži oksalate uglavnom je povrće, mahunarke i orašasti plodovi, koji su uglavnom izuzetno korisni. Međutim, u određenim uvjetima (poput gore navedenih), hrana koja sadrži oksalate može izazvati iritaciju probavnog, nervnog i ponekad imunog sistema.   Hrana koja sadrži oksalate: Izbjegavajte ih u potpunosti ako je potrebno! • Povrće - špinat, pirinčane mekinje, miso, kukuruz, krompir, cvekla, bamija, kelj (osim ako se kuha na pari). • Voće - rabarbara, maline. • Žitarice - heljda, pšenica. • Orašasti plodovi / sjemenke / mahunarke - mali bijeli grah, kakao u prahu. Na njihovo mjesto uključ

Autofagija jelovnik - Kako se hraniti za produljenje životnog vijeka

Povezanost autofagije s produženjem životnog vijeka Namirnice koje pomažu u posticanju autofagije i usporavanju starenja Primjeri jelovnika za usporavanje starenja kroz autofagiju Zaključak U potrazi za dugim i zdravim životom, mnogi ljudi istražuju različite načine kako produžiti svoj životni vijek i spriječiti bolesti. Jedan od načina koji se sve više ističe u znanstvenoj zajednici je autofagija, proces u kojem se stanice tijela čiste i obnavljaju. Autofagija se pokazala kao snažan čimbenik u produženju životnog vijeka i prevenciji različitih bolesti. Ali, osim posta i vježbanja, prehrana igra ključnu ulogu u poticanju autofagije i smanjenju rizika od bolesti. U ovom članku, saznajte kako se pravilno hraniti za poticanje autofagije i produženje životnog vijeka. Povezanost autofagije i produljenja životnog vijeka Autofagija je proces u kojem se stanice tijela čiste i obnavljaju. U ovom procesu, stanice uklanjaju stari i oštećeni organel, proteine i lipide, te ih zamjenjuju novima. Ova

Zato ti je trbuh velik

Obratite pažnju na hranu koju jedete Ako se pitate zašto je vaš trbuh velik, onda biste trebali znati da odgovor nije jednoznačan. Razlog tome može biti otok, koji stvara ozbiljnu nelagodu. Evo i drugih razloga zbog kojih imate osjećaj da vam je trbuh velik: Hrana Količina hrane koju pojedete određuje veličinu vašeg želuca kao i ukupnu težinu. Također je vrlo važno kakvu hranu jedete. Ako jedete uglavnom ugljikohidrate, ne čudi da se debljate i trbuh vam postaje veći. Također imajte na umu da ako je hrana koju jedete teško probavljiva, to doprinosi nadimanju. Iz tog razloga dobro je izbjegavati začinjenu hranu kao i brzu hranu. Moringa Actives je savremeni dodatak ishrani koji potpomaže gubitak težine. Proizvod je stvoren za osobe koji žele da održe zdravu telesnu težinu, smanje glad i potpomognu metabolizam Količina hrane Količina hrane koju svakodnevno jedete takođe je vrlo važna. Koliko ste puta slijedili pravilo da hrana koju jedete ne smije prelaziti veličinu ruke stisnute u šaku?

Voda od kuvanog krompira - zašto bismo trebali piti vodu iz kuvanog krompira?

Voda u kojoj se kuvao krompir ne odbacuje se, već se koristi za liječenje različitih bolesti: poput prehlade. Korištenje "vode iz kuvanog krompira" potvrđuje moderna nauka. Znanstvenici s Njemačkog instituta za prehranu vodu od krompira nazivaju Hipokratovim odvarom i smatraju je univerzalnim lijekom. Dakle, " voda od krompira " savršeno uklanja toksine iz tijela i čisti crijeva od sluzi, pomaže u ublažavanju simptoma artritisa. Redovita upotreba krompirove vode pomaže u normalizaciji krvnog pritiska, a kad ste prehlađeni, treba se njome pariti preko peškira. Nova metoda za mršavljenje bez dijete NAJUKUSNIJA ČOKOLADNA TORTA AUTOFAGIJA, RAK I MITOHONDRIJSKO ( ENZIMSKO METABOLIČKA ) TERAPIJA Istina, da bi se sačuvale sve hranjive sastojke u krompirovoj vodi , ona mora biti pravilno pripremljena. Guliti krompir prije kuhanja nije potrebno, jer kora sadrži do 50% ukupne količine vitamina. Krompir treba dobro oprati i uroniti u kipuću vodu . Ove tajne pomoći će vam da