Zamislite sočne, mirisne palačinke koje ne samo da će zadovoljiti vaše nepce već će i unaprediti vaše zdravlje. Da, to su heljda palačinke! Ovaj članak vodi vas kroz čaroliju heljde, pružajući vam ukusne recepte i otkrivajući sve zdravstvene benefite ove fantastične žitarice. Heljda - Superhrana koja Osvojava Srca Heljda nije samo žitarica; to je pravo čudo prirode kada je reč o hranljivim vrednostima. Sa visokim sadržajem proteina, vlakana i esencijalnih minerala poput magnezijuma i gvožđa, heljda je pravi izbor za one koji traže zdraviju alternativu tradicionalnim brašnima. Recepti za Jednostavne i Ukusne Heljda Palačinke Sada kada smo otkrili magiju heljde, hajde da pripremimo neodoljive heljdine palačinke. Evo recepta: Sastojci: 1 šolja heljdinog brašna 2 jaja 1 šolja mleka (može biti biljno mleko po želji) 1 kašika maslinovog ulja 1 kašičica praška za pecivo Prstohvat soli Opciono: med, voće, orašasti plodovi za posluživanje Uputstva: Priprema Smese: U velikoj činiji, sjedinite he
Iako doprinose debljanju, tzv "Loši" ugljikohidrati vrlo su važni za naše zdravlje, kaže stručnjak za prehranu u Bavarskom potrošačkom centru Daniel Krell.
Objašnjava da naše tijelo za razliku od proteina i masti može samostalno proizvoditi ugljikohidrate, tj. Ne trebamo ih dodavati u hranu.
"Ali to ne znači da iz prehrane trebamo isključiti hranu bogatu ugljikohidratima. Sadrže celulozu koja je važna za zdravlje, kao i vitamine. Kao i glukoza koja održava razinu šećera u krvi ", objašnjava Daniel Krell.
Njemačko nutricionističko društvo preporučuje da barem 50% energije koju trošimo dobivamo iz ugljikohidrata i upozorava da nedostatak utječe na naše zdravlje.
5 znakova ukazuje na nedostatak ugljenih hidrata:
• Umor i slabost: ako tijelu nedostaje glukoze, nedostaje mu najvažniji izvor energije. Razina šećera u krvi opada, zbog čega se osjećamo umorno i slabo.
• Žudnja za šećerom: Nestabilni nivo šećera u krvi uzrokuje da osoba žudi za hranom. Tada su tijelu ugljikohidrati potrebni gotovo odmah i čovjek požuri prema slatkom.
• Loš zadah: ako tijelo nema dovoljno ugljikohidrata, ono počinje pretvarati masnoću u ugljikohidrate. Tada je u stanju ketoze i oslobađa ketone (hemijska jedinjenja) kroz usta, uzrokujući loš zadah.
• Zatvor: Za razliku od proizvoda bogatih masnoćama i proteinima, hrana bogata ugljikohidratima obično sadrži puno celuloze. A to je neophodno za normalnu probavu. Ako tijelo nema dovoljno ugljikohidrata, javlja se zatvor.
• Glavobolja i nedostatak koncentracije: glukoza nam je potrebna da bismo mozak opskrbili energijom. Ako imamo deficit, često se ne možemo koncentrirati. Uz to, pad nivoa šećera u krvi često dovodi do glavobolje.
Primjedbe
Objavi komentar